Brightspace Docent

Hoe stel ik beperkingen in voor een test?

Aangepast op

Met Beperkingen bepaal je:

  • of de test zichtbaar is voor studenten en of er een deadline is (status, uiterste datum en beschikbaarheid);
  • of er voorwaarden (releasevoorwaarden) aan de test gekoppeld zijn;
  • of de test een tijdslimiet heeft (beperkingen);
  • of studenten eerst een wachtwoord moeten invoeren voordat ze de test kunnen maken en of ze de test alleen kunnen maken als ze werken vanaf een bepaald IP-adres;
  • of er een tijdslimiet is waarbinnen studenten de test moeten maken;
  • of en welke studenten speciale toegang tot de test hebben (bijvoorbeeld: extra tijd voor een student met een visuele beperking).
  • Navigeer naar Course Tools in de navigatiebalk van je cursus.
  • Klik op Tests. Je landt op de test startpagina.
  • Klik op het pijltje naast de titel van de gewenste test.
  • Klik op Bewerken.
  • Navigeer naar Beperkingen (tweede tabblad).

Basisinstellingen

  1. Vink Verbergen voor gebruikers aan als je de test nog niet zichtbaar wilt maken voor studenten. Wanneer dit niet aangevinkt is, is de test wel zichtbaar als je deze opslaat.
  2. Vink Uiterste datum aan om een deadline in te stellen en specifeer de datum en tijd:
    • De test blijft zichtbaar en beschikbaar na het verlopen van de uiterste datum.
    • Je kunt met een intelligente agents een melding versturen over de test naar studenten aan de hand van het (bijna) verlopen van de uiterste datum.
    • De test verschijnt in de Agenda van je studenten.
  3. Stel onder Beschikbaarheid een start- en/of einddatum in als je studenten slechts voor bepaalde tijd toegang tot de test wilt geven.
  4. Vink Weergeven in Agenda aan als je wilt dat de gespecificeerde data in de kalender van studenten en van jezelf verschijnen.  
  5. Onder Releasevoorwaarden verbind je voorwaarden aan je test waaraan studenten moeten voldoen voordat ze de test kunnen maken. Een test kan meerdere releasevoorwaarden hebben (bijvoorbeeld: studenten hebben pas toegang tot de test als ze opdracht 1 hebben ingeleverd en/of de checklist van collegeweek 1 volledig hebben afgevinkt).
    • Klik op Bestaande bijvoegen om bestaande releasevoorwaarden toe te voegen.
    • Klik op Maken en bijvoegen om nieuwe releasevoorwaarden toe te voegen.
  6. Selecteer of studenten aan een voorwaarde (Voldaan aan een van de voorwaarden) of aan alle voorwaarden (Er moet worden voldaan aan alle voorwaarden) moeten voldoen.

Aanvullende instellingen

  1. Klik onder Optionele geavanceerde beperkingen op het pijltje om de test eventueel te beveiligen met een wachtwoord en/of IP-restrictie. Alleen gebruikers die het wachtwoord invoeren en/of een toegestaan IP-adres gebruiken krijgen dan toegang tot de test:
    • Vul onder Wachtwoord een wachtwoord in.
    • Klik op Nieuw IP-bereik toevoegen om de IP-adressen te bepalen.  
  2. Onder Timing kies je of je een tijdslimiet stelt aan de test en of de test ook daadwerkelijk stopt na het overschrijden van de limiet. De Aanbevolen tijdlimiet heeft geen invloed op het beëindigen van de toets of de score. Bij Opgelegde tijdlimiet kun je de test wel laten stoppen of een te late inleverpoging automatisch laten beoordelen met een score van nul:
    • Aanbevolen: specificeer dan de tijd die voor de test staat (studenten zien deze bij aanvang van de test) en vink aan of studenten een klok in beeld zien.
    • Opgelegd: specificeer de tijd die voor de test staat en specificeer eventueel een Respijtperiode (aantal minuten na het verstrijken van de tijdslimiet waarin studenten nog vragen kunnen aanpassen en de test nog kunnen inleveren zonder dat deze wordt gemarkeerd als te laat). Deze Respijtperiode mag 0 minuten of meer zijn. Hierna wordt de inleverpoging altijd gemarkeerd als te laat! Bepaal daarnaast wat de consequenties zijn van het overschrijden van de tijdslimiet:  
      • Studenten kunnen doorwerken.
      • Studenten kunnen geen veranderingen meer aanbrengen.
      • Studenten kunnen doorwerken, maar de poging wordt automatisch als nul gescoord na het verstrijken van de deadline.
  3. Onder Speciale toegang geef je aan of er deelnemers zijn met special toegang tot de test.
  4. Controleer je instellingen en klik op Opslaan en sluiten.

Datumrestricties en releasevoorwaarden worden overgenomen als je de test beschikbaar stelt in Inhoud. Als je in Inhoud bij een item van het type test deze datumrestricties en/of releasevoorwaarden aanpast (via Bewerken of in het item zelf), wordt dit ook op de test toegepast.

Wanneer je een test kopieert, dan neemt Brightspace de studenten met Speciale Toegang ook mee. Let hier dus op wanneer een student daar wel recht op heeft bij de ene test, maar niet bij de andere. Wanneer dit het geval is, kun je de stappen van stap 3 terugdraaien in de gekopieerde test.

Speciale Toegang

Speciale Toegang is een functie bij Tests waarbij je deelnemers speciale toegang geeft. Volg de stappen bovenaan deze handleiding voor het aanmaken van een nieuwe test totdat je bij de optie Speciale Toegang aankomt in dit scherm:

  • Vink Voor bepaalde gebruikers speciale toegang tot deze test toestaan aan als je wilt dat alle deelnemers van jouw cursus de test mogen maken en alleen de deelnemers met Speciale Toegang andere restricties hebben. Vink Alleen gebruikers met speciale toegang mogen deze test zien aan als je wilt dat alleen deelnemers met Speciale Toegang de test mogen zien en maken.
  • Klik op Gebruikers toevoegen aan Speciale Toegang.
  • Uiterste datum: Bij Uiterste datum kun je aangeven of een test voor studenten met Speciale Toegang een afwijkende deadline heeft. Hiervoor vink je Heeft een uiterste datum aan en vul je de datum en tijd in.
  • Beschikbaarheid: Hiermee kun je aangeven dat de test voor studenten met Speciale Toegang een specifieke datum en tijd heeft waarop de test zichtbaar wordt en weer verdwijnt. Vink deze opties aan wanneer je hier gebruik van wilt maken en vul de gewenste data en tijden in.

Bij Timing heb je verschillende opties:

  • Vink Geen wijzigingen aan wanneer je studenten met Speciale Toegang geen ander tijdslimiet wilt geven dan studenten zonder Speciale Toegang.
  • Vink Aanbevolen tijdlimiet aan als je studenten met Speciale Toegang een aanbevolen tijdslimiet wilt geven. Dit is geen harde deadline voor de student, maar een richtlijn. In het veld geef je een richttijd aan in minuten.
  • Vink Opgelegde tijdlimiet aanals je studenten met Speciale Toegang een tijdslimiet wilt geven dat anders is dan het tijdslimiet voor studenten zonder Speciale Toegang.
    1. Nieuwe tijdlimiet: Vul hier een nieuw tijdslimiet in minuten in voor studenten met Speciale Toegang.
    2. Vermenigvuldiger van de oorspronkelijke testtijd: Vul hier een nieuw tijdslimiet in voor studenten met Speciale Toegang door een vermenigvuldiging van het originele tijdslimiet, bijvoorbeeld 1,5 keer.
    3. Extra Tijd: Geef aan hoeveel extra tijd studenten met Speciale Toegang krijgen.
    4. Een alternatieve respijtperiode toewijzen: Geef aan of en hoe de respijtperiode afwijkt van studenten zonder Speciale Toegang.
    5. Ander gedrag toewijzen aan overschrijven van de tijdlimiet: Geef hier aan wat de studenten met Speciale Toegang wel en niet kunnen doen nadat de Grace period voorbij is.

Bij Vermenigvuldiger van de oorspronkelijke testtijd moet je opletten wanneer je de originele tijdslimiet van de test verandert. De vermenigvuldiging verandert namelijk niet mee. Pas dit dus ook handmatig aan nadat je het originele tijdlimiet hebt aangepast.

Bij Pogingen kun je alternatieve opties aangeven die studenten met Speciale Toegang hebben.

  1. Vink Overschrijvingspogingen toestaan aan als je wilt dat studenten met Speciale Toegang meer/minder pogingen kunnen doen. Vul vervolgens bij Toegestane pogingen aan hoeveel pogingen die studenten krijgen.
  2. Bij Geavanceerde voorwaarden voor poging kun je aangeven of studenten een minimum percentage moeten hebben bereikt op de voorgaande poging om een nieuwe poging te mogen doen.

Bij Gebruikers geef je aan welke studenten Speciale Toegang krijgen.

  1. Vink de studenten aan die je Speciale Toegang wilt geven.
  2. Klik op Speciale toegang toevoegen.
  • Klik op Opslaan en sluiten om de test op de slaan.
Vorige Artikel Hoe maak ik een Test?
Volgende Artikel Hoe kan ik instellen wat studenten zien als ze een test inleveren (Test Indieningsweergaven)?