Brightspace Docent

Hoe richt ik een cursus in met behulp van de Cursusopbouw tool?

Aangepast op

De Cursusopbouw gebruik je om een opzet te maken van je cursus, ook als je nog niet alle activiteiten en inhoud hebt aangemaakt.
Je kunt hier je modules aanmaken en inhoud, links en activiteiten toevoegen. Je kunt daarnaast ook lege items (tijdelijke aanduidingen) aanmaken om een structuur aan je cursus toe te voegen. De structuur die je hier opbouwt, zie je terug onder Inhoud (andersom zie je ook alles wat je onder Inhoud toevoegt terug in de Cursusopbouw).
We raden je aan om de cursus vanuit Cursusopbouw op te bouwen (en niet vanuit Inhoud), omdat je in deze omgeving een duidelijk overzicht hebt van de structuur en onderdelen van je cursus.

Let op! Hoewel je meerdere niveaus kan aanmaken in de Cursusopbouw-tool worden er maar 3 niveaus getoond. Dit is het maximum!

Cursusopbouw startpagina

  • Navigeer naar Course Tools in de navbar van je cursus.
  • Klik op Cursusopbouw. Je landt op de Cursusopbouw startpagina.
  1. In de Cursusopbouw vind je drie onderdelen. In het midden zie je de boomstructuur van je cursus (als je nog niets hebt toegevoegd, is dit dus nog leeg). Het bovenste grijze blok in de boomstructuur geeft de naam van je cursus weer. Hieronder staan de modules en submodules.
  2. Onder Overzicht maken maak je tijdelijke aanduidingen aan voor modules/cursussen, links, bestanden, discussies, opdrachten en testen.
  3. Onder Inhoud toevoegen kun je direct Inhoud aanmaken op de juiste plek in je cursus. Je kunt links, bestanden, discussies, opdrachten, testen, score-onderdelen en leerdoelen toevoegen.
  4. Eerder aangemaakte inhoud kun je via Bladeren in tools selecteren en toevoegen.

Beweeg met je muis over de verschillende iconen in het linkermenu om te achterhalen welke functie deze heeft.

Je kunt de naam van je cursus veranderen door in het kader rechts in het scherm te klikken op cursus informatie bewerken. Wees hiermee wel voorzichtig, je verandert immers de naam van je cursus zelf!

Boomstructuur

In de boomstructuur in de middelste kolom zie je de structuur van jouw cursus.

  • Met de plus- en mintekens in elk blok klap je de onderliggende structuur uit.
  • De grijze blokken zijn modules en submodules, de blauwe blokken zijn onderwerpen binnen de (sub)modules.
  • Aanduidingen zijn lichtblauwe blokken met een stippellijn eromheen (in het voorbeeld hierboven is Studio P1 week 3 dag 1 een aanduiding)
  • Klik op het pijltje naast een (sub)module, een contentblok of een plaatshouder om het blok te:
    • selecteren (Selecteren).
    • knippen (Knippen) of te kopiëren (Tijdelijke aanduiding kopieeren) om hem vervolgens ergens anders in de (sub)module of in een andere (sub)module te plakken (Plakken).
    • verplaatsen binnen de (sub)module (Omhoog of Omlaag verplaatsen) of te verplaatsen naar een andere (sub)module (Verplaatsen naar). NB: Je kunt elk blok ook verplaatsen door het aan te klikken en te slepen naar de gewenste plek.      
    • verwijderen (Verwijderen).

Overzicht maken

Met Overzicht maken bouw je gemakkelijk de structuur van je cursus, zonder dat je deze al hoeft te vullen met inhoud en activiteiten. Hierbij is het belangrijk dat jij al in je hoofd hebt hoe je de cursus wilt structureren. Deel je je cursus bijvoorbeeld in per week, per thema, et cetera?

Het voordeel van het opzetten van een lege structuur door middel van "tijdelijke" aanduidingen is dat je een module kunt klaarzetten en deze vervolgens gemakkelijk kunt kopiëren op andere plekken (bijvoorbeeld: je wilt je cursus indelen in weken, waarbij in de module van elke week dezelfde onderwerpen staan, namelijk Literatuur, Test, Discussiebord en Opdrachten. Je kunt nu de module voor week 1 opzetten met aanduidingen en deze vervolgens kopiëren naar week 2, week 3, et cetera).

Klik op een van de icoontjes om respectievelijk modules, links, bestanden, discussies, opdrachten of testen toe te voegen. Je plaats hiermee tijdelijke aanduidingen in de boomstructuur van je cursus, oftewel structuurblokken zonder inhoud. Als je op een van de icoontjes klikt, kies je onder welke (sub)module je dit onderdeel wilt plaatsen. Je kunt een aanduiding ook slepen naar de gewenste plek in de boomstructuur.

Bij het aanmaken van een placeholder geef je deze een naam en een beschrijving. Klik vervolgens op Maken NB: Brightspace vult zelf automatisch een titel en een beschrijving in van wat je met de activity kunt doen.

Tijdelijke aanduidelingen zijn niet zichtbaar in Inhoud zolang ze geen inhoud hebben.

Inhoud toevoegen

Onder Inhoud toevoegen maak je nieuwe inhoud aan en plaats je deze in een (sub)module of in een aanduiding.

Klik op een van de icoontjes om respectievelijk een nieuwe link, een bestaande folder, een nieuw html bestand, een discussie, een opdrachtsubmission folder, een test of een nieuw score onderdeel aan te maken. Je kunt een icoontje ook slepen naar de plaats in de structuur waar je het wilt plaatsen. Klik je op een icoontje, dan selecteer je eerst waar in de structuur je het onderdeel wilt toevoegen. Daarna kom je terecht in een scherm waar je de instellingen van het onderdeel kunt veranderen. Hoe je bestanden en activititeiten maakt, vind je in de volgende artikelen:

Je kunt Inhoud aanmaken in een aanduiding door het icoon dat gelijk is aan het soort aanduider naar de aanduider te slepen (je sleept bijvoorbeeld het icoon voor discussies naar een aanduider van discussies). Je kunt ook op de aanduider klikken en vervolgens in het kader rechts in het scherm klikken op Nieuw... (Link, Discussie.....etc.). NB: als het een placeholder voor een bestand betreft, kun je in het kader rechts in het scherm klikken op Bestand toevoegen om een bestaand bestand van je computer of uit de cursus toe te voegen.

Het is handiger om opdrachten aan te maken vanuit Opdrachten en deze daarna toe te voegen aan de Cursusopbouw. Je hebt dan meer opties met betrekking tot restrictions en assessment.

Bladeren in Tools

Onder Bladeren in tools voeg je eerder aangemaakte bestanden en opdrachten toe.

  • Klik op het pijtlje achter het gewenste contenttype.
  1. Klik op het pijltje om de details van het onderdeel weer te geven.
  2. Vink het gewenste onderdeel aan en klik op Toevoegen aan cursus om het toe te voegen aan de boomstructuur. Selecteer vervolgens waar je het onderdeel wilt toevoegen.
  3. Met de icoontjes kun je van links naar rechts:
    • Een nieuw bestand of opdracht aanmaken. NB: bij Cursusbestanden staat naast dit icoon een extra icoon waarmee je bestanden van je computer kunt uploaden.
    • Naar de cursusopslagplaats.
    • De pagina herladen (bijvoorbeeld als je in een ander venster een nieuwe file/activity hebt aangemaakt en deze nog niet in de lijst staat).
    • Bestanden beheren
  4. Klik op Browse Tools om terug te keren naar het browse tools overzicht.

Bij Cursusbestanden zie je alle mappen en bestanden die je eerder hebt aangemaakt. Als je een uitgebreide mappenstructuur hebt, kunnen er meerdere niveaus zijn waarin je het gewenste bestand moet zoeken.

Als je in Safari werkt, kan het voorkomen dat bepaalde items (pop-ups) niet te openen zijn of een foutmelding geven door de browserinstellingen. Bekijk voor mogelijke oplossingen het artikel: Hoe los ik problemen met externe programma's op bij (mobiel) gebruik van Brightspace?

Informatieblok

Aan de rechterkant van het scherm zie je een informatieblok die de details toont van de (sub)module of het onderdeel in de boomstructuur dat je hebt aangeklikt.

  • Klik op Module bewerken  om de module of het onderdeel aan te passen of om Notities toe te voegen.
    NB: de mogelijkheden zijn hier erg beperkt, dus het is handiger om het onderdeel aan te passen in de opdracht of module zelf.
    NB: de notities zijn niet zichtbaar voor studenten en je kunt ze alleen lezen en bewerken in de course builder.
Vorige Artikel Hoe voeg ik een zelfinschrijvingslink toe aan Inhoud?
Volgende Artikel Hoe gebruik ik rubrics?