Brightspace Docent

Hoe gebruik ik opdrachten voor groepen?

Aangepast op

Gebruik een groepsgebonden opdracht om groepen studenten die samenwerken aan één groepsopdracht deze vervolgens gezamenlijk te laten inleveren. Als je nog geen groepen hebt, lees dan eerst het artikel: Hoe maak ik groepen?

Je kunt op twee manieren groepsopdrachten aanmaken:

  1. Via Opdrachten: deze manier is handig als je al groepen hebt aangemaakt en je een opdracht aan een bepaalde groep wilt koppelen.
  2. Via Groepen: deze manier is handig als je aan een groep meerdere opdrachten wilt koppelen die je nog niet in Opdrachten hebt gemaakt.

Als je veel verschillende groepen in je cursus hebt die je allemaal een andere opdracht wilt geven, betekent dit dat je veel verschillende Groepscategorieën moet aanmaken, omdat je opdrachten alleen aan Groepscategorieën kunt koppelen, niet aan individuele groepen daarbinnen. Als je nog geen groepen hebt en/of een nieuwe groep wilt maken en daar gelijk een opdracht aan wilt koppelen, volg dan eerst de instructie Groepen maken in Brightspace (en vink bij stap 6. van die instructie Opdrachten instellen aan). Vervolgens kun je de instructie Opdrachten aanmaken onderaan dit artikel raadplegen.

Groepsopdrachten aanmaken via de Opdrachten tool

  • Klik op Opdrachten in de navigatiebalk van de cursus.
  • Klik op Nieuwe opdracht.
Opdracht bewerken - Anne Voskamp Sandbox - Google Chrome
  1. Geef de opdracht een naam: dit is de naam die je terugziet op de Opdrachten startpagina. Kies voor een naam waaruit duidelijk wordt dat het om een groepsopdracht gaat.
  2. Licht de opdracht eventueel toe met een korte instructie in de html-editor.
  3. Vink onder Type opdracht aan dat het om een groepsopdracht gaat (Groepsopdracht).
  4. Selecteer de Groepscategorie - de set van groepen aan welke je een opdracht wilt geven.

Volg verder de instructies voor het aanmaken van een opdracht en het toevoegen van voorwaarden en klik op Opslaan en sluiten.

Vergeet niet de opdracht te publiceren: als een opdracht de status concept heeft, dan zien studenten de opdracht niet en kunnen zij dus ook geen opdrachten inleveren. Je publiceert een opdracht door het schuifje op zichtbaar te zetten of in het Opdrachten snel menu via het Meer Acties menu op de Opdrachten startpagina.

Groepsopdrachten aanmaken via de Groepen tool

  • Navigeer naar Course tools in de navigatiebalk van je cursus.
  • Klik op Groepen. Je landt op de Groepen startpagina.
  • In deze instructie wordt een opdracht gemaakt voor een bestaande groep. Heb je nog geen groep en/of wil je een nieuwe groep aanmaken en daar gelijk een opdracht aan koppelen, volg dan eerst de instructies in Hoe maak ik groepen? en daarna de instructie Opdrachten aanmaken hieronder.
Groepen beheren - Anne Voskamp Sandbox - Hogeschool Rotterdam - Google Chrome
  1. Gebruik het uitklapmenu onder Categorieën weergeven om de Groepscategorie te selecteren aan welke je een of meerdere opdrachten wilt koppelen (hierboven zie je dat de Groepscategorie 'Studiegroepen' is geselecteerd en dat deze uit vijf groepen bestaat: Klas 1-studiegroep 1 t/ Klas 1-studiegroep 5).
  2. Klik op het pijltje achter de naam van de groep en dan op Categorie bewerken.
Categorie bewerken - Studiegroepen - Anne Voskamp Sandbox - Hogeschool Rotterdam - Google Chrome
  1. Scroll naar beneden en vink Opdrachten instellen aan (onder Extra opties). Kies vervolgens in het uitklapmenu om wat voor indieningstype het gaat (Indienen van bestanden, Tekst indienen, Indienen op papier of Persoonlijk geobserveerd).
  2. Klik op Opslaan. Je landt op de pagina Opdrachten maken.

Opdrachten maken

Opdrachten maken - Anne Voskamp Sandbox - Hogeschool Rotterdam - Google Chrome
  1. Geef de opdracht een naam (kies bij voorkeur een naam waaruit duidelijk wordt dat het om een groepsopdracht gaat). 
  2. Onder Type opdracht zie je dat het gaat om een Groepsopdracht voor een bepaalde groep en onder Type indiening dat het gaat om een opdracht waarvoor de groepen een bestand moeten inleveren in Brightspace om de opdracht te voltooien. De instellingen die je hiervoor hebt gekozen staan dus al ingevuld.

    Vul verder alle velden in zoals bij het aanmaken van een opdracht.
  3. Klik op Maken als je klaar bent met het aanmaken van de opdracht voor de groepen binnen deze groepscategorie.
  4. Klik op Nog een toevoegen als je nog een opdracht wilt toevoegen (als je bijvoorbeeld elke groep elke week een nieuwe opdracht wilt laten inleveren in een aparte opdracht, dan maak je voor elke week een nieuwe opdracht aan).
  • als je klaar bent met het aanmaken van de groepsopdrachten, klik dan op Opslaan.
  • Je landt wederom op de Categorie bewerken pagina. Onder Extra opties is de optie Opdrachten instellen verdwenen en een overzicht van de aangemaakte opdrachten verschenen onder de nieuwe kop Bestaande werkruimte (in het voorbeeld zijn drie opdrachten aangemaakt: Groepsopdracht week 1, 2 en 3):
Categorie bewerken - Aanmaken groepen test - Anne Voskamp Sandbox - Hogeschool Rotterdam - Google Chrome

 

  1. Vink eventueel onder Extra opties:
    • Discussiegebieden instellen aan om een groepsgebonden discussie topic aan te maken. NB: op deze manier heeft elke groep een eigen discussie topic om op samen te werken, bijvoorbeeld tijdens het maken van de groepsopdracht. 
    • Kluizen instellen aan om de groep(en) ook een eigen kluis te geven: een digitale groepsgebonden opslagplaats voor bestanden.
  2. Klik op (een van) de titel(s) om naar de (inhoud van de) opdrachten(s) te navigeren.
  3. Klik op Opslaan om terug te keren naar de pagina van de groepscategorie onder Groepen beheren.
Groepen beheren - Anne Voskamp Sandbox - Hogeschool Rotterdam - Google Chrome

In de middelste kolom (Opdrachten) zie je nu dat je aan de groep(en) een opdracht gekoppeld hebt. Klik op de link om een ingeleverde opdracht te bekijken. Een vraagtekenpictogram in plaats van een link geeft aan dat een groep nog geen opdrachten heeft ingeleverd.

Denk eraan om:

  • studenten toe te voegen aan je groepen (als je tijdens het aanmaken van de groepen hebt ingesteld dat je dit handmatig wilt doen). Klik hiervoor op de naam van de groep en vervolgens op Gebruikers inschrijven of klik op het pijltje achter de naam van de groepscategorie en vervolgens op Gebruikers inschrijven;
  • de opdrachten te publiceren, zodat deze zichtbaar zijn voor studenten en zij hun opdrachten kunnen inleveren.  
Vorige Artikel Hoe stel ik beperkingen in voor een opdracht?
Volgende Artikel Hoe voeg ik een opdracht toe aan Inhoud?