Brightspace Docent

Hoe werkt het scorerapport?

Aangepast op

Hoe gebruik ik het scorerapport?

Met het scorerapport houd je de cursusresultaten van studenten bij. Het is handig eerst je scorerapport in te richten, voordat je grade categories en score -items aanmaakt. Hoe je je scorerapport configureert, lees je in het artikel Hoe configureer ik mijn scorerapport? Je maakt hier keuzes voor:

  • het beoordelingsmodel (score systeem).
  • de berekening van cursusresultaten.
  • hoe resultaten worden weergegeven (schema's).
  • de cursusonderdelen die beoordeeld moeten worden (score items).
  • de verschillende weergaveopties (wat je zelf ziet en wat je studenten zien).

Het scorerapport kan uit losse -onderdelen bestaan zoals een tentamen of eindverslag, maar je kunt het scorerapport ook onderverdelen in categorieën die elk een eigen weging kennen en samen opgeteld het cursuseindcijfer vormen. Maak bijvoorbeeld categorieën aan in het scorerapport voor tentamens, opdrachten, testen et cetera, zodat dezelfde soort score-onderdelen overzichtelijk bij elkaar komen te staan. Score items binnen eenzelfde categorie hoeven niet dezelfde weging te hebben (de categorie Testen kan bijvoorbeeld 10% meetellen voor het cursuseindcijfer, maar uit twee verschillende quizzen bestaan waarvan test 1e semester 60% bijdraagt aan het testeindcijfer en test 2e semester 40%).

Om in het scorerapport te komen:

  • Ga naar Course Tools in de navbar van je cursus, dan naar cursusbeheer en zoek naar scores of  
  • Klik op Scores in de navbar

Kies het tabblad Scores beheren. Hier zie je een overzicht van al je score categorieën en score -onderdelen. In de bovenste navigatiebalk navigeer je gemakkelijk naar:

Onder Scores invoeren kun je voor elke student beoordelingen toevoegen voor elk score-onderdeel. Hier vul je niet het cijfer in, maar het aantal behaalde punten! Brightspace berekent vervolgens zelf het cijfer. Je kunt hier dus ook geen getallen met decimalen invoeren. Afhankelijk van het score schema dat je gebruikt, kun je het cijfer wel later doorberekenen in een x aantal decimalen.
Als je in Safari werkt, kan het voorkomen dat bepaalde score-onderdelen (bijvoorbeeld Submissions) niet te openen zijn door de browserinstellingen. Bekijk voor mogelijke oplossingen het artikel: Hoe los ik problemen met externe programma's op bij (mobiel) gebruik van Brightspace?

Brightspace telt in de kolom Max. Punten per soort opdracht een totaal op. Als je werkt met Gewogen scores dan hoef je alleen naar de rechter kolom Gewicht te kijken.

Scorerapport controleren

Nadat je categorieën en items hebt aangemaakt, is het belangrijk te controleren of alles op de juiste plek staat. Onder Scores beheren controleer je de inrichting van je scorerapport en pas je deze gemakkelijk aan.

Controleer het scorerapport zorgvuldig, want instellingsfouten zijn van grote invloed op de berekening van het cursuseindcijfer.

Bijvoorbeeld: Stel de categorie Opdrachten telt voor 20% mee voor het cursuseindcijfer en bestaat zelf uit twee assignments die beide voor 50% tellen. Als je per ongeluk vergeet om een opdracht aan de categorie Opdrachten te koppelen, dan komt deze los in het scorerapport te staan. In dat geval bepaalt deze dan (foutief) voor 50% het cursuseindcijfer, in plaats van 50% van het opdrachten eindcijfer.

  1. Als er gegevens onjuist zijn ingevuld en/of ontbreken dan zie je bovenin het scherm onder Opmerking een melding. Ga na of:
    • Alle categorieën de juiste weging hebben en samen opgeteld tot 100% leiden. Als dit niet het geval is, zie je onder Opmerking de melding dat Final Calculated Grade’ is in totaal xx%, niet 100%. Controleer of het totale gewicht van alle categorieën en alle onderdelen van het topniveau 100% is.
    • Alle score -items binnen een categorie de juiste weging hebben en samen opgeteld tot een 100% score leiden. Als dit niet het geval is, dan zie je onder Opmerking bijvoorbeeld de melding dat Testen is in totaal xx %, niet 100%. Controleer of het totale gewicht van alle onderdelen in de categorie 100% is.
  2. Check of score -onderdelen die je wilt koppelen aan Brightspace activiteiten (bijvoorbeeld een test of opdrachten folder) ook daadwerkelijk gekoppeld zijn (Koppeling). NB: Het koppelen van een score-onderdeel aan een opdracht doe je vanuit Opdrachten, niet vanuit scores!
  3. Alle score -onderdelen onder de juiste categorieën staan en/of (on)bedoeld als los score -onderdeel in het scorerapport zijn opgenomen. Je herkent categorieën, losse score -onderdelen en score -onderdelen onder een catagorie aan verschillende dingen:
    • De categorieën hebben in de kolommen Type, Koppeling en Max. Punten geen gegevens en zijn zo dus gemakkelijk te onderscheiden van losse score -onderdelen.
    • Een grade -item heeft links van de naam een grotere witruimte dan een categorie als deze onder een categorie staat.

Score-onderdelen en categorieën bewerken in het scorerapport

In het scorerapport heb je verschillende bewerkingsopties, en elke optie geeft andere mogelijkheden.

  1. Meer Acties:
    • Verwijder categorieën en/of score -items (Verwijderen).
    • Verander de volgorde van categorieën en score -items in het scorerapport (Herordenen).
    • Navigeer naar het Gebeurtenislogboek. Dit is een overzichtspagina van alle scorerapportactiviteiten. Je ziet wat er aan categorieën en score -items is aangemaakt/verwijderd en door wie en wanneer. Ook kun je verwijderde -onderdelen terugzetten. Klik hiervoor op Herstellen achter de naam van het -onderdeel(alle cijfers die voor dit -onderdeel zijn ingevoerd worden ook hersteld).
  2. Bulksgewijs bewerken: bewerk meerdere categorieën/score -items tegelijkertijd. Vink de gewenste categorieën en/of score -items aan en klik op Bulksgewijs bewerken. Je kunt nu gemakkelijk de Eigenschappen van een of meer categorieën/score -items bewerken. Verander bijvoorbeeld de naam, het gewicht of koppel alsnog een score -item aan een categorie (je kunt via dit scherm dus niet de Beperkingen van een categorie /score -onderdeel bewerken).
  3. Het pijltje achter een categorie/score onderdeel:
    • Bewerken: maak uitgebreidere aanpassingen. Je navigeert naar het bewerkscherm van het score- onderdeel/de score categorie en kunt dus alle tabbladen bewerken.
    • Verbergen voor gebruikers: maak de score niet zichtbaar voor studenten.
    • Scores invoeren: voer punten in.
    • Statistieken weergeven: bekijk de statistieken voor dat item.
    • Gebeurtenislogboek weergeven: bekijk het overzicht van alle activiteit in het scorerapport. Ook kun je verwijderde -onderdelen hier herstellen.
Vorige Artikel Hoe importeer en exporteer ik Scores in en uit Brightspace?
Volgende Artikel Hoe configureer ik mijn scorerapport?