Opdracht aanmaken
- Klik op Opdrachten in de navigatiebalk van je cursus. Je landt op de Opdrachten startpagina, waar je een overzicht ziet van al je opdrachten.
- Klik op Nieuwe opdracht.
NB: Maak eerst een rubric en/of score item aan, voordat je opdrachten klaarzet. Maak ook eerst groepen aan, als je studenten gezamenlijk aan een opdracht laat werken/de opdracht als groepsopdracht beoordeeld.
- Geef de opdracht een duidelijke naam: deze zie je terug op de Opdrachten startpagina.
- Klik bij Score op Zonder score om het type score item dat gekoppeld is aan te passen. Je kunt een keuze maken uit:
- Bewerken of koppelen aan bestaande: Er opent zich een venster waarin je de opdracht kunt koppelen aan een nieuw score item of aan een bestaand.
- Niet in scorerapport: De opdracht wordt gescoord aan de hand van het cijfer dat je bij Punten invult, maar komt niet in het Scorerapport terecht.
- Terugzetten naar Onbeoordeeld: Terugzetten naar geen score bij deze opdracht.
- Kies eventueel een uiterste datum voor de opdracht.
- Licht de opdracht eventueel toe met een korte instructie in de html-editor.
- Onderin de balk kun je ook opdrachtinstructies plaatsen. Van links naar rechts zijn er de volgende functies:
- Klik op het wolkje om een document (bestand) te uploaden.
- Klik op het bliksem/kettingteken om een Brightspace-quicklink naar een Koppeling naar bestaande activiteit te plaatsen.
- Klik op de ketting om een externe Link toe te voegen.
- Klik op Audio opnemen om een audioboodschap te spreken.
- Klik op Video opnemen om een videoboodschap op te nemen.
Let op. Als er een cijfer wordt ingevuld bij Punten, maar géén keuze wordt gemaakt in het menu, dan maakt Brightspace automatisch een Score item aan in het Score overzicht (zonder categorie), met de naam van de opdracht als naam van het Score item. Mocht je per ongeluk in Punten geklikt hebben, kies dan voor Terugzetten naar Onbeoordeeld om geen ongewenst Score item aan te maken.
Je kunt één score item koppelen per opdracht. Je kunt dus alleen score items koppelen die je nog niet hebt gekoppeld aan een andere opdracht. Houd je scoreoverzicht overzichtelijk door het score item een naam te geven die duidelijk correspondeert met de bijbehorende opdracht.
Maak je een groepsopdracht? Geef de opdracht dan een naam die duidelijk aangeeft dat het om een groepsopdracht gaat, zodat studenten hun groepswerk bij de juiste opdracht inleveren.
Data en voorwaarden beschikbaarheid
Het eerste tabblad rechts bevat functionaliteiten rondom Data en voorwaarden beschikbaarheid:
- Startdatum en Einddatum: Een start- en einddatum toevoegen waarop de opdracht zichtbaar wordt en/of onzichtbaar wordt voor studenten.
- Releasevoorwaarden: Voorwaarden toevoegen waar studenten aan moeten voldoen voordat ze de opdracht kunnen maken. Meer over deze functie lees je in de handleiding Wat zijn releasevoorwaarden en hoe gebruik ik ze?
- Speciale toegang: De opdracht zichtbaar maken voor een specifieke groep studenten of voor specifieke studenten verschillende uiterste data (deadlines) instellen. Een uitgebreidere uitleg hiervoor vind je in de handleiding Hoe stel ik beperkingen in voor een opdracht?
Indiening en voltooiing
- Selecteer onder Opdracht type wat voor type assignment het is:
- Kies voor Individuele opdracht als studenten hun opdracht individueel inleveren en je ze individueel beoordeelt.
- Kies voor Groepsopdracht als studenten als groep één opdracht inleveren waar ze een gezamenlijk cijfer voor krijgen. Selecteer een groep onder Groepcategorie.
- Selecteer onder Categorie onder welke categorie de opdracht valt.
- Selecteer onder Type indieningen op welke manier studenten hun opdrachten inleveren:
- Indienen van bestanden: studenten uploaden hun opdracht als bestand in de assignment (bijvoorbeeld een Word- of PDF-bestand).
- Tekst indienen: studenten plaatsen een tekst, afbeelding of link naar hun werk in een tekstvak in de opdracht (bijvoorbeeld als studenten een webpagina moeten maken, kunnen ze hier de link plaatsen).
- Indiening op papier: studenten leveren hun opdracht op papier in en hoeven deze niet meer te uploaden in de opdracht. Met deze optie kun je de beoordeling van papieren opdrachten toch invoeren in het grade book.
- Persoonlijk geobserveerd: je observeert de student bij bepaalde taken in het college (bijvoorbeeld een presentatie of assessment) en voert de beoordeling vervolgens in de opdracht in. De student hoeft geen bestand te uploaden in de opdracht. Met deze optie kun je de beoordeling van presentaties of assessments tijdens de les toch invoeren in het scoreoverzicht.
- Selecteer onder Toegestande bestandsextenties welk type bestand ingeleverd mag worden:
- Geen beperkingen: Geen restricties rondom bepaalde bestandtypen.
- Alleen PDF: Alleen PDF bestanden kunnen ingeleverd worden.
- Annoteerbare bestanden: Alleen bestanden die geschikt zijn voor de Annotatie tool in Brightspace kunnen ingeleverd worden.
- Bestanden die zonder conversie kunnen worden bekeken: Alleen bestanden zoals .HTM, .HTML, .MHT, .MHTML, en .BMP kunnen ingeleverd worden.
- Afbeeldingen en video's: Alleen afbeeldingen en video-bestanden kunnen ingeleverd worden.
- Aangepaste bestandstypen: Zelf invullen welke bestandtypen ingeleverd mogen worden.
- Kies onder Indienen tussen:
- Alle indieningen worden bewaard: Alle ingeleverde opdrachten van één student worden bewaard.
- Slechts één indiening toegestaan: Slechts de eerste ingeleverde opdracht van een student wordt bewaard.
- Alleen de recentste indiening wordt bewaard: Slechts de laatste ingeleverde opdracht van een student wordt bewaard.
- Kies onder E-mail melding of en op welk emailadres je een notificatie-email wilt krijgen als een student een indiening inlevert bij de opdracht.
- Als je kiest voor de optie Alleen de recenste indiening wordt bewaard als het gaat om groepsopdrachten, communiceer dan goed naar je studenten dat de laatste die een document inlevert al het werk moet inleveren. Als studenten het werk opdelen en apart de documenten uploaden, wordt alleen de laatste bewaard. Als je kiest voor de optie. Slechts één indiening toegestaan is de opdracht gesloten als een van de groepleden iets inlevert. Communiceer ook dit goed naar je studenten!
- Als je wilt dat studenten meerdere bestanden inleveren, kies dan voor Onbeperkt in combinatie met Alle indieningen worden bewaard.
Als je eenmaal het type opdracht hebt gekozen, kun je dit later niet meer wijzigen.
Brightspace ondersteunt verschillende bestandstypen in Opdrachten, namelijk de volgende extensies:
- Web document: HTM, HTML, MHT, MHTML
- Tekst document: RTF, PPT, PPS, PDF, DOC, DOCX, PPTX, XML, XLS, TXT, WPD
- Afbeelding: JPG, JPEG, PNG, GIF, BMP, TIF, TIFF
- Media: SWF, MPG, MPEG, RM, MP3, MP4, M4V, M4A, AVI, WAV, RAM, ASF, MOV, RA
Let op: een ingeleverd videobestand kun je in Brightspace niet afspelen. Wel is het mogelijk om een ingeleverde video af te spelen door het ingeleverde bestand eerst te downloaden op je computer. De modules Peer review en Assignment review van FeedbackFruits biedt voor video-opdrachten een betere oplossing. Met deze modules is het wel mogelijk om een ingeleverd videobestand in de browser af te spelen.
Evaluatie en feedback
- Selecteer onder Rubrics of je een rubric wilt toevoegen. Klik op Rubric toevoegen om een eerder gemaakte rubric toe te voegen of op Nieuwe maken om een nieuwe rubric te maken. NB: je maakt de nieuwe rubric aan in een nieuw venster. Voordat je deze kunt toevoegen klik je op rubric bijvoegen om de nieuwe rubric te kunnen koppelen.
- Kies onder Leerdoelen eventueel voor leerdoelen.
- Vink aan onder Annotatiehulpmiddelen of je bij het nakijken van de opdracht gebruik wilt kunnen maken van de annotatietool.
- Vink aan onder Anonieme beoordeling of je de namen van studenten wilt verbergen tijdens het nakijken.
Klik op Opslaan en sluiten om terug te keren naar de Opdrachten startpagina.
Om een opdracht te kunnen beoordelen met een rubric, moet het maximaal aantal punten dat voor de opdracht gehaald kan worden (Score) overeenkomen met het maximaal aantal te behalen punten in de rubric die je aan de opdracht koppelt. Lees meer over het beoordelen van een opdracht met een rubric.