Brightspace Docent

Hoe structureer ik mijn cursus?

Aangepast op

In Brightspace structureer je je cursus via Inhoud: hier organiseer je het cursusprogramma door Eenheden ((sub)modules) aan te maken en te rangschikken volgens een logische indeling. De eenheden vul je met belangrijke cursusinformatie zoals de cursuswijzer, mediabestanden of documenten en koppelingen naar webpagina's of Brightspace activiteiten zoals discussies en tests. Zo creëer je een overzichtelijke cursus en help je studenten gemakkelijk door de leerstof te navigeren.

Welkom: introductie - Project 1: Web development - Google Chrome
  • Klik op Inhoud in de navigatiebalk van je cursus: je landt op de overzichtspagina.

Inhoud: de cursusindeling bepalen

Je cursus wordt weergegeven aan de hand van een inhoudsopgaveformat: een gerangschikte lijst van eenheden en bijbehorende cursusinhoud. Zo kun je een eenheid aanmaken zoals hieronder voor elke cursusweek (bijvoorbeeld: Week 1, Week 2, Week 3 et cetera.), per thema (bijvoorbeeld: Introductie, Logisch-Empirisme, Falsificationisme, Paradigma's et cetera), per beroepstaak (intake gesprek, slecht nieuwsgesprek, et cetera) of per type inhoud (bronnen, (deel)opdrachten, discussies, tests et cetera, zie volgende afbeelding) .

In het overzicht staan alle eenheden onder elkaar. Studenten zien zo een totaaloverzicht van de cursusinhoud en ook gelijk hoe de cursus is opgebouwd.

Week 1 - Project 1: Web development - Google Chrome

Per eenheid (1) zien studenten de bijbehorende subniveaus genaamd Lessen in Brightspace (2), de mappen (3) die eventueel onder deze lessen zijn aangemaakt en de cursusitems die aan al deze 3 niveaus kunnen worden gehangen (zoals pdf-bestanden of weblinks):

Het is optioneel om binnen een eenheid een of meerdere subniveaus (lessen) aan te maken. Hiermee kun je de cursusinhoud van een eenheid nog verder ordenen door bijvoorbeeld verwante onderwerpen te groeperen. In de inhoudsopgave komen deze lessen onder de gewenste eenheid te 'hangen'. In de afbeelding hierboven zie je bijvoorbeeld dat de eenheid Week 1 het subniveau (de les) Bronnen week 1 heeft, waaronder een introductiefilmpje, een opdracht en een map hangt. In elke les plaats je dan de bijbehorende cursusmaterialen, bijvoorbeeld verplichte literatuur of een link naar een activiteit zoals een test of opdracht.  

Met een les (subniveau onder eenheid) kun je eenvoudig informatie binnen een eenheid ordenen, maar een grote hoeveelheid kan de overzichtelijkheid van de cursus ook aantasten. Onderwerpen kunnen bijvoorbeeld zo versnipperd raken (ondergebracht in zoveel verschillende 'mappen') dat het lastig wordt voor studenten om de gewenste bron snel te vinden.

Eenheden en lessen aanmaken

Welkom: introductie - Project 1: Web development - Google Chrome
  • Klik links boven bij de inhoudsopgave op + nieuwe eenheid.

Er opent een ander venster:

Activiteit bewerken - Project 1: Web development - Google Chrome
  1. Geef de eenheid een naam. (zie afbeelding hieronder)
  2. Voeg een Beschrijving toe van de eenheid. Voeg hier eventueel een afbeelding in. Deze informatie komt terug op de startpagina van je cursus.
  3. Klik op Uiterste datum indien er een deadline verbonden is aan de eenheid.
  4. Klik op Beschikbare data als je wilt beperken wanneer de eenheid zichtbaar is. Je kunt dan een start- en einddatum toevoegen.
  5. Standaard staat een nieuw aangemaakte eenheid op Niet zichtbaar: de cursusinhoud is niet zichtbaar voor studenten. Pas na het omzetten van dit schuifje wordt de eenheid zichtbaar voor studenten. Klik hiervoor op het oog symbool.

Informatie die je toevoegt aan de beschrijving van je eenheid, zien studenten terug op de startpagina van je cursus. Wanneer je een afbeelding invoegt, krijgt het tegeltje van de eenheid deze afbeelding. Als je een plaatje kiest wat past bij het thema van de eenheid, biedt dit verduidelijking voor studenten. Ook tekst biedt helderheid op de startpagina: onder het i-icoontje komen de eerste paar regels terug van de beschrijving van de eenheid.

Let op! wanneer je een eenheid op zichtbaar zet, gaat de inhoud onder de eenheid niet ook automatisch op zichtbaar. Dit zijn dus twee stappen: de inhoud op zichtbaar zetten en de eenheid zichtbaar maken.

Nieuwe les toevoegen aan een eenheid

  1. Klik op Bestaand toevoegen/Nieuwe maken om bestanden en activiteiten aan een eenheid toe te voegen.
  2. Klik op Nieuwe maken en vervolgens op Nieuwe les als je een of meerdere subniveau(s) binnen deze eenheid wilt aanmaken en volg de stappen (hetzelfde als bij een eenheid aanmaken).

Lees meer over het vullen van de (sub)modules met bestanden, informatiepagina's (html-document) en mediabestanden in de volgende artikelen:

Lees meer over het toevoegen van bestaande activiteiten in de volgende artikelen:

Een eenheid bewerken

  1. Klik in de Inhoud op de eenheid of les die je wilt bewerken.
  2. Klik op de drie puntjes achter de naam van de eenheid/les en dan op:
    • Bewerken om de naam aan te passen, data toe te voegen en de omschrijving aan te passen.
    • Releasevoorwaarden weergeven om zicht te krijgen op de gekoppelde releasevoorwaarden en om nieuwe toe te voegen.
    • Opnieuw ordenen om de eenheid of les te verplaatsen. 
    • Verwijderen om de eenheid te verwijderen.

Je kunt een eenheid/les ook verplaatsen door in de inhoudsopgave aan de linkerkant met je cursor op de stipjes links van de naam van de eenheid te gaan staan, deze langdurig vast te houden en te verslepen naar de gewenste positie.

Structureren van eenheden en lessen

Welkom: introductie - Project 1: Web development - Google Chrome
Welkom: introductie - Project 1: Web development - Google Chrome
Welkom: introductie - Project 1: Web development - Google Chrome

Eenheden vormen de structuur van je cursus. In bovenste voorbeelden is ervoor gekozen om dit per week te doen. Je kunt hierin variëren, bijvoorbeeld per thema (1), beroepstaak of juist type informatie in de eenheid.

Vorige Artikel Wat kan ik onder Inhoud?
Volgende Artikel Voorbeelden inrichting cursus