Brightspace Docent

Hoe maak ik een rubric?

Aangepast op

Rubric maken

Je gebruikt een rubric om op een betrouwbare, transparante en consistente manier prestaties van studenten te beoordelen. Bij het maken van een rubric definieer je criteriagroepen, criteria en niveaus. Een criteriagroep gebruik je om criteria die bij elkaar horen te groeperen. Je kunt bijvoorbeeld in een rubric voor essays de criteriagroepen Inhoud, Bronnen en Taalgebruik maken. Binnen de groep Taalgebruik de criteria Spelling en Grammatica, Zinsopbouw en Academische Taal maken. Vervolgens definieer je voor elk criterium niveaus waarop studenten kunnen scoren, bijvoorbeeld Niveau 1: Onvoldoende, Niveau 2: Voldoende en Niveau 3: Goed.

  • Navigeer naar Course Tools in de navbar van je cursus.
  • Klik op Cursusbeheerder
  • Klik onder evaluatie op Rubrics.

Meer weten over het hoe, wat en waarom van rubrics? Lees dan het artikel Hoe gebruik ik rubrics?

Je landt op de rubricshomepage, waar je een overzicht vindt van al je aangemaakte rubrics.

Rubrics - Docenten instructie (NL) - Hogeschool Rotterdam en nog 5 andere pagina's - Persoonlijk - Microsoft​ Edge
  • Klik op Nieuwe Rubric.
Rubric bewerken - Zonder titel - Docenten instructie (NL) - Hogeschool Rotterdam en nog 5 andere pagina's - Persoonlijk - Microsoft​ Edge

Je ziet in het voorbeeld hierboven dat niveau's in kolommen worden weergegeven en criteria in rijen.

  1. Geef de Rubric een naam.
  2. Drie standaard instellingen zijn aangegeven in de bovenste balk. Hier kies je bij:
    • Type of het een holistische of analytische rubric betreft;
    • Scoremethode Punten de wijze van puntentoekenning:
      • Geen score geen punten.
      • Punten: een combinatie van tekst en punten (bijvoorbeeld: Goed en 75 punten). De punten voor de levels zijn gelijk bij alle criteria. NB: deze optie is alleen aanwezig bij een analytische rubric.
      • Aangepaste Punten: elk criterium ken je een eigen aantal punten toe (bijvoorbeeld: de prestatielevels zijn als matig, voldoende, en goed gedefinieerd. Elk niveau van het criterium Spelling en Grammatica kan dan tien-, twintig- en dertig punten waard zijn, en de niveaus van het criterium Originaliteit bijvoorbeeld tien -, zestig - en negentig punten, waardoor dit criterium drie keer zoveel waard is als het criterium Spelling en Grammatica). NB: deze optie is alleen aanwezig bij een analytische rubric.
      • Percentage: elk niveau ken je een percentage toe (bijvoorbeeld: Level 4 is 75%).
        NB: deze optie is alleen aanwezig bij een holistische rubric.
    • Niveauvolgorde omkeren kies je of de niveaus oplopen in punten of aflopen.
  3. Geef in de bovenste rij de niveaus een naam (in het voorbeeld Goed, Voldoende, Onvoldoende). 
    NB: in het begin heb je default één criteriagroep met drie rijen en vier kolommen.
  4. Met de plusiconen links en rechts van de niveaus, voeg je niveaus toe.
  5. Je kunt ook voor elk niveau het aantal punten wijzigen.
  6. Klik op het prullenbakicoon om een niveau te verwijderen.
  7. Per criterium/ niveau voeg je vervolgens een omschrijving en eventueel specifieke feedback voor dat criterium toe.
  8. Rechts zie je het maximaal aantal punten dat een student voor elk criterium kan behalen.
  9. Onder Eerste Feedback kun je eventueel criterium/ niveau specifieke feedback toevoegen. NB: deze feedback wordt niet getoond in de algemene feedback.
  10. Klik op de 3 puntjes naast het criterium om een rij (criterium) te kopieren of te verwijderen.

 

Onderaan een criteriagroep kun je nieuwe criteria toevoegen aan de groep. Onder een criteriumgroep kun je ook nieuwe criteriumgroepen toevoegen.

Rubric bewerken - Zonder titel - Docenten instructie (NL) - Hogeschool Rotterdam en nog 5 andere pagina's - Persoonlijk - Microsoft​ Edge
  1. Klik op Criterium Toevoegen. Vervolgens kun je voor het nieuwe criterium een naam en omschrijvingen toevoegen. Je kunt zoveel criteria toevoegen als je nodig hebt.
  2. Je kunt een nieuwe criteium groep toevoegen door te klikken op de button Criteriagroep toevoegen.
    NB
    Je kunt pas de naam van de Criteriagroep aanpassen als je een Criteriagroep toevoegt. Een Criteriagroep verwijderen doe je door onder de naam van de Criteriagroep via 3 puntjes Criteriagroep verwijderen te selecteren.
  3. Onderaan de rubriek zie je het maximaal aantal te behalen punten (=totaal van alle criteriumgroepen) voor de gehele rubric.

De namen van de criteriagroepen en niveaus mogen uit maximaal 256 karakters bestaan.

Om een opdracht, discussie onderwerp, quiz, enquete of ePortfolio te beoordelen met een rubric, moet het maximaal aantal te behalen punten in een rubric overeenkomen met het maximaal aantal te behalen punten voor de opdracht of het onderwerp. Om de maximumscore van de rubric te berekenen, tel je de hoogste score (behorende bij het hoogste niveau) van elk criterium bij elkaar op. Lees meer over beoordelen met een rubric in het artikel Hoe beoordeel ik een opdracht (cijfer item, rubric)?

Rubric bewerken - Zonder titel - Docenten instructie (NL) - Hogeschool Rotterdam en nog 5 andere pagina's - Persoonlijk - Microsoft​ Edge

Onder alle criteriagroepen staat apart de algehele score. Hierin specificeer je prestatieniveaus aan de hand van de totaal te behalen score.

  1. Vul voor elk niveau in hoeveel punten een student moet halen om dat niveau te behalen. NB: het aantal niveaus hangt niet af van het aantal niveaus in de rubric, maar kan uit meer of minder niveaus bestaan. Het prestatieniveau geeft voor studenten aan hoeveel stappen ze nog kunnen verbeteren, het bepaalt niet het cijfer voor de opdracht. De algehele score staat los van de Totale Score, welke de beoordeling bepaalt. Het geeft enkel een indicatie aan de student op welk niveau hij/zij heeft gepresteerd.
  2. Met de plusiconen kun je niveaus toevoegen.
    NB: je kunt niveaus verwijderen met het prullenbakicoon.
  3. Vul eventueel feedback bij elk niveau in .
  4. Klik op Opties om meer instellingen te openen.
  1. Selecteer of studenten de rubric kunnen zien:
    • Rubric is zichtbaar voor cursisten: studenten kunnen de rubric altijd zien, zodra zij de activiteit kunnen zien waaraan je de rubric hebt gekoppeld.
    • Rubric is verborgen voor cursisten: studenten krijgen de rubric niet te zien, ook niet achteraf. Zij krijgen alleen het cijfer te zien dat door het invullen van de rubric berekend is.
      • Rubricfeedback toevoegen aan algehele feedback: bij het aanvinken van deze optie krijgen studenten naast het cijfer ook te zien welke score ze op de verschillende criteria gehaald hebben, maar niet de rubric zelf. Bijvoorbeeld: Vraagstelling - De vraagstelling is helder geformuleerd, maar net te breed.
    • Rubric wordt verborgen voor cursisten totdat feedback is gepubliceerd: studenten kunnen de rubric pas zien als je de feedback voor de activiteit waaraan je deze hebt gekoppeld hebt gepubliceerd.
  2. Vink Scores verbergen voor cursisten aan om de scores niet aan studenten te tonen. Studenten zien nu wel de levels en bij feedback op welk level ze hebben gescoord per criterium, maar niet welke score ze krijgen voor een bepaald level en wat de totaalscore is.
  3. Voorzie de rubric eventueel van een korte beschrijving.
    NB: deze beschrijving is niet zichtbaar voor studenten.
  4. Vink aan of je de rubric wilt koppelen aan Competenties en/of heePortfolio. Als je deze opties aanvinkt, kun je items binnen deze onderdelen ook met de rubric beoordelen.
    NB: de rubric wordt automatisch tussendoor opgeslagen, dus je hoeft niet ergens op opslaan te klikken.

Houd in de gaten dat wijzigingen automatisch worden opgeslagen. Ook als je bezig bent met het opzetten van een rubric of als je onbedoeld iets aanklikt, wordt dit opgeslagen. Check voordat je de Rubric bewerken verlaat dus altijd of alles goed staat, vooral als de rubric zichtbaar is voor studenten.

Als je terug scrollt naar boven, kun je tijdens het maken van de rubric zien of deze is opgeslagen, wat de status is en hoe hij eruit komt te zien voor studenten.

Rubric bewerken - Essay - Docenten instructie (NL) - Hogeschool Rotterdam en nog 5 andere pagina's - Persoonlijk - Microsoft​ Edge
  1. Klik op het pijltje achter Rubric bewerken en vervolgens op Voorbeeldweergave om te zien hoe de rubric er op dat moment uitziet. De Voorbeeldweergave opent in een nieuw venster.
  2. Rechts zie je Opgeslagen staan: dit betekent dat alle wijzigingen die je hebt gemaakt in de rubric zijn opgeslagen. Als je bezig bent met bewerken, zie je soms Opslaan... staan. Dit betekent dat Brightspace bezig is met het opslaan van alle wijzigingen.
  3. Een nieuwe rubric staat automatisch op gepubliceerd. Dit betekent dat deze beschikbaar is om te koppelen aan bijvoorbeeld een Opdracht of een Discussie. Klik op het pijltje om de status te veranderen:
    • Concept: je kunt de rubric nog niet koppelen aan een activiteit (en dus nog niet gebruiken om een activiteit te beoordelen). Deze optie kun je  gebruiken als je nog aanpassingen wilt maken in de rubric.
    • Gepubliceerd: je kunt de rubric koppelen.
      NB: je kunt de naam, beschrijving, niveaus en criteria van de rubric niet meer aanpassen als deze eenmaal gekoppeld is!
    • Gearchiveerd: de rubric verschijnt niet in standaard zoekresultaten en is niet beschikbaar voor koppeling. Na archivering blijven bestaande koppelingen wel intact.

Rubric bewerken

Rubrics - Docenten instructie (NL) - Hogeschool Rotterdam en nog 5 andere pagina's - Persoonlijk - Microsoft​ Edge

Vanaf de rubrics homepage kun je altijd bestaande rubrics bewerken. Je kunt alleen rubrics bewerken die je nog niet gekoppeld hebt aan een Opdracht. Bij een gekoppelde rubric kun je wel de zichtbaarheid van de rubric nog aanpassen.  

  • Klik op de naam van de rubric. Je landt op de Rubric bewerken pagina. Je hebt hier dezelfde opties als bij het aanmaken van een nieuwe rubric.
  • Klik het pijltje achter de naam van de rubric om het snelmenu te openen.
  • Je kunt de rubric printen door op Voorbeeldweergave in het snelmenu te klikken en vervolgens bovenaan op Rubric afdrukken te klikken.
Vorige Artikel Hoe gebruik ik rubrics?
Volgende Artikel Hoe maak ik een rubric zichtbaar voor studenten?