Brightspace Docent

Hoe maak ik groepen?

Aangepast op

Groepen

Met Groepen verdeel je studenten die deelnemen aan je cursus in kleinere groepen. Dit kun je doen om studenten te laten samenwerken (bijvoorbeeld aan een assignment) en/of om administratieve redenen. Je kunt alle studenten in de cursus verdelen over groepen of enkel een deel van hen. 

Je kan in Brightspace groepen en subgroepen maken. Hieronder staat uitgelegd hoe dat moet.

Je beheert je groepen in Groepen Beheren.

Groepen maken in Brightspace

  • Navigeer naar Course Tools in de navbar van je cursus.
  • Klik op Groepen. Je landt op de Groepen Beheren pagina.
  • Klik op Nieuwe Categorie
  1. Geef de groepscategorie een naam (bijvoorbeeld Werkcollege).
  2. Voeg eventueel een beschrijving toe. Deze beschrijving is alleen zichtbaar voor jezelf.
  3. Bepaal onder Type inschrijving hoe je groepen wilt samenstellen. Je kunt studenten zelf (handmatig of automatisch) aan groepen toewijzen of hen toestaan zichzelf in te schrijven (Zelfstandige Inschrijving). Vervolgens bepaal je het aantal groepen ( Aantal Groepen) en/of het aantal studenten per groep (Groepen van bepaalde grootte). Lees hieronder een toelichting op de zeven mogelijke Type inschrijvingen. Afhankelijk van je keuze geef je nu het aantal groepen en/of het maximum aantal studenten per groep op.

Toelichting Type Inschrijvingen

In Brightspace kun je zeven verschillende groepscategorieën aanmaken:

  1. Aantal groepen geen automatische inschrijvingen:
    Bij deze optie bepaal je het aantal groepen dat je wilt aanmaken. Onder Aantal groepen geef je dit aantal op. Vervolgens wijs je zelf de studenten aan de groepen toe.
  2. Groepen van bepaalde grootte:
    Bij deze optie bepaal je het maximum aantal studenten per groep. Onder Aantal gebruikers geef je dit aantal op. Vervolgens wijst Brightspace automatisch studenten toe aan groepen.
  3. Aantal groepen: .
    Bij deze optie bepaal je het aantal groepen dat je wilt maken. Onder Aantal groepen geef je dit aantal op. Vervolgens wijst Brightspace automatisch studenten toe aan de groepen.  
  4. Groepen van bepaalde grootte- Zelfstandige inschrijving: groepen van maximaal n studenten.
    Bij deze optie bepaal je het maximum aantal studenten per groep. Onder Aantal gebruikers geef je het aantal studenten op. Vervolgens kunnen studenten zichzelf voor één groep  in- en uitschrijven.
  5. Aantal groepen - Zelfstandige inschrijving .Bij deze optie bepaal je het aantal groepen dat je wilt maken. Onder Aantal groepen geef je het aantal groepen op. Vervolgens kunnen studenten zichzelf voor één groep in- en uitschrijven.
  6. Aantal groepen, Aantal plaatsen, Zelfstandige inschrijving:
    Bij deze optie bepaal je het aantal groepen dat je wilt maken en het maximun aantal studenten per groep. Onder Aantal groepen geef je het aantal groepen op en onder Aantal gebruikers  het aantal studenten. Vervolgens kunnen studenten zichzelf voor één groep in- en uitschrijven.
  7. Lidspecifieke groepen met één lid: persoonlijke groep per student.
    Bij deze optie krijgt elke student een eigen groep. Je kunt deze optie gebruiken als je met blogs/journals wilt werken. Studenten kunnen in hun persoonlijke groep namelijk gemakkelijk in een eigen discussiethread een blog bijhouden. Deze categorie is niet te gebruiken als er meer dan 200 studenten in de cursus zitten.

Bij optie 2 en 3 kun je onder Geavanceerde eigenschappen nog kiezen voor:

  • Nieuwe gebruikers automatisch inschrijven: Brightspace wijst alle studenten die zich inschrijven voor de cursus nadat de groepen al samengesteld zijn automatisch toe aan een groep. (NB: studenten worden altijd aan de groep met het kleinste aantal deelnemers toegewezen; deze optie zorgt ervoor dat geen student zonder groep kan bestaan).
  • Gebruikers willekeurig indelen in groepen: studenten worden aan een willekeurige groep toegewezen. (NBals je deze optie uitvinkt, worden studenten aan groepen toegewezen op basis van alfabetische positie (A-Z) in de classlist).

Bij optie 4, 5, en 6 kun je onder Geavanceerde eigenschappen nog aanvinken of je:

  • Een start en/of  vervaldatum wilt verbinden aan de mogelijkheid voor studenten om zichzelf voor een groep in te schrijven. Specificeer in dat geval een datum.  Als je een datum invult kunnen studenten zich nog tot 23:59:59 op de voorafgaande datum inschrijven. Dus als je datum 18-12-19 is, kunnen studenten zich inschrijven tot 23:59:59 op 17-12-19. Om middernacht gaat de nieuwe datum in en is de inschrijving verlopen. 
  • Studenten die zichzelf niet voor een groep hebben ingeschreven automatisch aan een willekeurige groep wilt toevoegen (Niet-ingeschreven gebruikers toewijzen na vervaldatum voor zelfstandige inschrijving) wanneer de Zelfstandige Inschrijf vervaldatum is verstreken (met  groepscapaciteit wordt geen rekening gehouden).

Het is raadzaam om de einddatum van de Zelfstandige Inschrijving duidelijk te communiceren naar studenten, zodat hier geen misverstanden over ontstaan.

Wanneer je achteraf de grootte van groepen aanpast, dan doe je dit voor alle groepen binnen die categorie.

Het maximaal aantal groepen dat je per categorie kunt aanmaken is 200. Uitzondering hierop zijn de Lidspecifieke groepen met één lid. Die hebben geen beperking.

In het voorbeeld is gekozen voor enrolmentoptie vijf: vier groepen waar studenten zichzelf voor mogen inschrijven (Aantal groepen, Zelfstandige Inschrijving Aantal groepen : 4). Omdat voor optie vijf is gekozen, kun je onder Geavanceerde eigenschappen een Zelfstandige Inschrijvings Vervaldatum en een automatische groepstoewijzing instellen (voor oningeschreven studenten bij een verstreken vervaldatum).  

  1. Onder Inschrijvingen beperken tot kun je vervolgens aangeven of je een restrictie wilt verbinden aan wie zich voor een groep mag inschrijven. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat alleen studenten die ingeschreven staan voor een van de twee hoorcollegegroepen zich voor een werkgroep mogen inschrijven. Hoe deze optie precies werkt en in welke gevallen het nuttig kan zijn om hier gebruik van te maken, lees je onder subgroepen maken in Brightspace. 
  2. Geef bij Groepsvoorvoegsel een groepscode of -woord op: deze komt in het groepscategorieoverzicht altijd vóór de groepsnaam te staan (in het voorbeeld is gekozen voor het voorvoegsel  Werkc-, wat resulteert in de vier groepen Werkc-1, Werkc-2, Werkc-3 en Werkc-4 in het Werkcollegegroepsoverzicht.) Deze code mag niet langer zijn dan 40 tekens.
  3. Kies onder Startdatum voor zelfstandige inschrijving instellen een startdatum en -tijd vanaf wanneer studenten zich voor een groep kunnen inschrijven.
  4. Kies onder Vervaldatum voor zelfstandige inschrijving instellen een einddatum en -tijd voor de Zelfstandige inschrijving. 
  5. Onder Extra opties kun je nog aanvinken of je voor elke groep:
    • Discussiegebieden wilt instellen.
    • Een kluis wilt instellen. 
    • een inleveropdracht  wilt toevoegen.
  6. Klik op Opslaan (indien je voor een extra optie hebt gekozen, doorloop je nu dat maakproces en klik je nogmaals op Opslaan).

Brightspace gaat nu op de achtergrond de groepen aanmaken. Als alle groepen zijn aangemaakt ontvang je een notificatie.

Groepen beheren

In Groepen Beheren kun je:

  • je groepscategorieën en groepen bekijken.
  • nieuwe categorieën aanmaken.
  • categorieën en groepen aanpassen.
  • bekijken welke studenten in welke groep zitten.
  • categorieën en groepen verwijderen.
  • een e-mail sturen naar alle deelnemers aan een groep. 
  • Klik op het uitklappijltje onder Categorieën bekijken om naar een groepscategorie te navigeren en te zien uit welke groepen deze bestaat. Zoals je kunt zien in de voorbeeldafbeelding, bestaat deze cursus uit één groepscategorieën: Opdracht 1 groepen. Deze groepscategorie bestaat, zoals bepaald is tijdens het creatieproces, uit twee groepen: Klas 1-1 en Klas 1-2.  Deze hebben al een verschillend aantal leden (Leden) en aan alle twee de groepen is een Opdracht, een Discussie en een Kluis gekoppeld.
  • Indien je nog een Categorie wilt aanmaken klik je op Nieuwe categorie en doorloop je de hierboven beschreven stappen.
  • Om groepen te verwijderen of aan alle studenten van een groep een e-mail te sturen, vink je de gewenste groepen aan en klik je daarna op Verwijderen of E-mailen. (NB: In het e-mailvenster staan alle ontvangers in het bcc-veld, om de privacy van studenten te waarborgen).
  • Om de naam en/of beschrijving van een groep te wijzigen, klik je op de naam van de groep.

Via Gebruikers inschrijven is het mogelijk om als docent studenten toe te voegen aan een groep wanneer er niet voor een Zelfstandige- of automatische inschrijvings type is gekozen.

Beschrijvingen van individuele groepen zijn wel zichtbaar voor studenten, maar alleen bij een Zelfstandige Inschrijvingsgroep.

Subgroepen maken in Brightspace

  • Navigeer naar Course Tools via de navbar van je cursus.
  • Klik op Groepen
  • Klik op Nieuwe Categorie.
  1. Geef de nieuwe Groepscategorieeen naam.
  2. Kies een Type Inschrijving en bepaal het bijbehorende Aantal gebruikers en/of Aantal groepen (in het voorbeeld is gekozen voor vijf selfenrolmentgroepen van elk drie studenten).
  3. Onder Inschrijvingen beperken tot  kies je uit het dropdownmenu de hoofdgroep van waaruit de studenten aan de subgroepen worden toegevoegd (bijvoorbeeld Class 1).
  4. Geef de subgroep een Groepsvoorvoegel  (Class 1 -). 
  5. Klik op Opslaan

Subgroepen worden in het overzicht als zelfstandige Groepscategorieën weergegeven (en moet je daarom ook net als andere Groepscategorieën onder Categorieën weergeven selecteren om te bekijken). Om die reden is het van belang een subgroepvoorvoegsel te kiezen die duidelijk de relatie tussen de subgroep en de hoofdgroep weergeeft (zoals het voorvoegsel van de subgroep in het voorbeeld, RBS Training-  duidelijk weergeeft dat het om werkgroepjes gaat binnen de studentengroep RBS training)

Vorige Artikel Hoe kan ik groepen gebruiken?
Volgende Artikel Hoe verwijder ik categorieen en groepen?